Sloup se sochou sv. Leopolda byl vytvořen v letech 1676–77. Patří do skupiny šesti votivních sloupů, které nechal v rozmezí let 1660–77 na území městečka Brtnice vztyčit Antonín František hrabě Collalto s manželkou Marií Annou Maxmiliánou z Althannu. Autor sloupů je neznámý. Restaurován v l. 1993–4.
© Milan Caha 04/2012
Žulový sloup se sochou sv. Leopolda byl vytvořen v letech 1676–1677. Patří do skupiny šesti votivních sloupů, které nechal v rozmezí let 1660–1677 na území městečka Brtnice vztyčit Antonín František hrabě Collalto spolu s jeho manželkou Marií Annou Maxmiliánou, rozenou z Althannu. Výběr sv. Leopolda (často byl zaměňován za sv. Václava) bývá kladen do souvislosti s narozením hraběcího syna Leopolda Adolfa roku 1674. Autorem sloupů byl pravděpodobně některý z místních kameníků, jeho jméno se však nedochovalo. Na podstavci jsou vytesány erby donátorů. Roku 1935 byla socha světce sražena ze sloupu, prý velkým větrem, roku 1938 byla již opravená opět na svém místě. Roku 1993 do sochy udeřil blesk, socha byla sražena na zem a došlo k destrukci zvětralé ...

Sv. Leopold
    Svatý Leopold III. Babenberský (1073 – 15. listopadu 1136) byl v letech 1096–1136 rakouský markrabětem a neúspěšným uchazečem o císařský trůn. Zemřel roku 1136 a roku 1485 byl kanonizován papežem Innocencem VIII. Od roku 1663 je rakouským národním patronem.

socha, monument
     Jihlava  (JI)