Sloup se sochou sv. Tomáše Akvinského vytvořen v 60. letech 17. století zřejmě kameníkem Simonem Ohnesorgem. Patří do skupiny šesti votivních sloupů, které nechal v rozmezí let 1660–77 na území městečka Brtnice vztyčit Antonín František hrabě Collalto s manželkou Marií Annou Maxmiliánou z Althannu.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Sloup se sochou sv. Tomáše Akvinského v parku před zámkem byl vytvořen v 60. letech 17. století. Patří do skupiny šesti votivních sloupů, které nechal v rozmezí let 1660–1677 na území městečka Brtnice vztyčit Antonín František hrabě Collalto spolu se svojí manželkou Marií Annou Maxmiliánou, rozenou z Althannu. Autorem sloupu byl pravděpodobně, stejně jako u ostatních brtnických sloupů, kamenický mistr z Vyskytné Simon Ohnesorg. Na podstavci jsou vytesány erby donátorů. Sv. Tomáš Akvinský býval někdy mylně zaměňován za sv. Františka z Assisi (např. regionální literatura z let 1925 a 1930).

sv. Tomáš Akvinský
    Svatý Tomáš Akvinský (1225 – 7. března 1274) pocházel ze starého italského rodu. Byl členem dominikánského řádu a posmrtně byl jmenován biskupem. Proslavil se jako teolog a scholastický filosof, jeden z 33 učitelů církve, za kterého byl prohlášen 1567 papežem Piem V. Jeho nejvýznamnějším dílem je rozsáhlý teologický a filozofický spis Summa theologica. Svatořečen byl roku 1323.