Moje místa 0
Dům vznikl spojením dvou gotických budov z poloviny 15. století, kdy zde sídlila správa valdštejnského panství. Ty byly upraveny v renesanci a sjednoceny v baroku. Dnes v objektu sídlí informační centrum. Ve dvoře jsou zazděny kamenné desky s hebrejskými nápisy, přenesené sem ze zbořené synagogy.
pohled z náměstí
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Dům, č. p. 74, zvaný Valdštejnský, vznikl spojením dvou středověkých domů. Gotickou stavbu využívali v polovině 15. století Valdštejnové, kteří do Brtnice roku 1409 přenesli správu panství z pobořeného Rokštejna. Z nejstarší stavební fáze se zachovaly gotické sklepy se studnou, pozdně gotická síň, tunelový prostor v mezipatře, dvě černé kuchyně. Budovy byly upraveny v renesanci a sjednoceny v baroku. Při opravě byly odkryty na zdech domu jak renesanční, tak barokní fresky. Dům později sloužil místním měšťanům, byl zde obchod s obleky a posléze pekařství. Dnes v objektu sídlí informační centrum. Ve dvoře jsou zazděny kamenné desky s hebrejskými nápisy, poslední připomínka zbořené brtnické synagogy.