Renesanční budova postavena na místě obytného domu v letech 1570 - 1585. Přestavena po požáru v roce 1609. Renesanční střední věž byla snesena, nejspíš po požáru roku 1760. Během další doby byla radnice často upravována, zvláště v interiéru. Zatím poslední úpravy proběhly v letech 2004-5.
průčelí radnice
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Renesanční budova radnice byla postavena na místě obytného domu (který sám vznikl na parcele nejméně dvou starších gotických domů) v letech 1570 - 1585. Nejstarší stavební fáze se (snad) dochovala jen v několika malých fragmentech obvodového zdiva. Z doby renesanční přestavby se uchovalo současné průčelí s atikovým štítem a cimbuřím, portálky v průjezdu a několik klenutých prostor. Přestavena pozdně renesančně po požáru v roce 1609. Renesanční střední věž byla snesena, nejspíš po požáru roku 1760. Během další doby byla radnice často upravována, zvláště ve vnitřních prostorách. Do roku 1910 na radnici fungovala hospoda, v letech 1947-8 bylo ...

Jihlava  (JI)
    Brtnice