Hoffmannův dům

Muzeum Josefa Hoffmanna
Dům na dvou středověkých parcelách, v jádru pozdně gotické zdivo z doby kolem roku 1500. Středověké domy sjednoceny v 18. století, po velkém požáru v roce 1760. Další přestavby v 19. stol. a na počátku 20. stol. Rodný dům Josefa Hoffmanna, vídeňského architekta, přední postavy vídeňské secese.
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Dům vznikl sloučením dvou budov na středověkých parcelách. Levá část budovy si v jádře zachovala pozdně gotický dům postavený kolem roku 1500. V interiéru se dochovaly místnosti s valenou klenbou, s hranami vytaženými do hřebínků. Domy byly sjednoceny v 18. století (po velkém požáru v roce 1760), další přestavby proběhly v 19. století a na počátku 20. století. Po několik generací jej vlastnila rodina Hoffmannů. Josef Hoffmann byl velmi váženým měšťanem a 35 let vykonával funkci starosty. Jeho syn Josef František Maria Hoffmann se stal slavným vídeňským architektem a designérem, přední postavou vídeňské secese. Ten v letech 1907–1911 ...

Josef František Maria Hoffmann
    Narodil se v Brtnici 15. prosince 1870 jako syn dlouholetého a váženého brtnického starosty Josefa Hoffmanna. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů vídeňské secese. Byl zakladatelem uměleckořemeslné dílny Wiener Werkstätte, působící v letech 1903–1932. Pracoval jako architekt, navrhoval nábytek, látky, stříbrné a kovové předměty, šperky, sklo a keramiku. Zemřel 7. května 1956 ve Vídni. Více informací viz odkazy.