Kostel stojí na místě pův. středověkého kostela, který vyhořel r. 1760. Po r. 1770 byl postaven nový kostel, slavnostně vysvěcen r. 1784. Od r. 1958 patří mezi nemovité památky ČR. V interiéru cenný mobiliář, mj. renesanční tepaná křtitelnice (před r. 1596) nebo ciborium (před r. 1600).
průčelí kostela
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Kostel byl postaven v 70. letech 18. století (slavnostně vysvěcen roku 1784). Byl postaven na místě středověkého kostela, zmiňovaného v l. 1723-27 kdy byl upravován, který roku 1760 vyhořel. Ze starého kostela se zachoval portál zabudovaný ve věži, datovaný r. 1727.
Od r. 1958 patří kostel mezi chráněné nemovité památky ČR.
E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, Academia 1994, 23.2. 2013

popis

Jednolodní orientovaná stavba s podélným půdorysem, předsazenou hranolovou věží před západním průčelím, s odsazeným segmentovým presbytářem, ke kterému jsou z obou stran přistavěny sakristie a depozitář s oratořemi v patře. Na jižní straně věže je točité schodiště, které vyčnívá půlválcem ze zdi. Jižní boční vstup do kostela je chráněn předsíní (hlavní vstup do kostela je podvěžím). Fasády kostela zdobí zdvojené pilastry (západní průčelí s

Jihlava  (JI)
    Brtnice