Moje místa 0
Klášter založen v první pol. 17. stol. Rombaldem z Collalta. Do komplexu začleněn původně renesanční evangelický zámecký kostel z konce 16. století. Barokní přestavba od Giovanniho Battisty Pieroniho. Zrušen roku 1784 a využit k hospodářským účelům. Na poč. 19. stol. zde byla textilní manufaktura.
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Po převzetí brtnického panství po luteránských Valdštejnech zahájili Collaltové rekatolizaci nejprve pod vedením jezuitů, již od roku 1626 však hrabě Collalto vyjednává zřízení konventu řádu Bratří sv. Františka z Pauly. Jeden z pouhých dvou paulánských konventů na Moravě měl převzít luteránský kostel sv. Matouše, ke kterému se donátor zavázal přistavět klášter pro předpokládaných dvanáct řeholníků. Za zaneprázdněného vojáka a světoběžníka vedla praktickou správu panství a tedy i výstavbu paulánského konventu jeho manželka Bianca Polyxena z Thurnu. První práce začaly až roku 1629, základní kámen slavnostně položila hraběnka Bianca 22. srpna 1629. Autorem ...

Kostel sv. Karla Boromejského a bl. Juliány Collato
    Původně evangelický zámecký kostel s rodinnou hrobkou dal vystavět před zámkem Hynek Brtnický z Valdštejna na konci 16. století. Původě byl zasvěcen sv. Matouši, patroncium bylo změněno při rekatolizaci roku 1641 na Nebevzetí Panny Marie a roku 1831 na součané – sv. Karlu Boromejskému a bl. Juliáně Collato. Jeho barokní přestavbu navrhl italský architekt Giovanni Battista Pieroni. Přestavba byla citlivá, objet byl začleněn do nového barokního

popis

Goticko-renesanční luteránský kostel byla obdélná jednolodní sálová stavba s trojbokým závěrem zaklenutá čtyřmi poli křížové klenby z cihlových tvarovek. Podle původního Pieroniho návrhu počítajícího pouze se zřízením rodové hrobky měl být přetvořen v rotundu s půlkruhovou apsidou. Po přeložení paulánského kláštera z města na hradní návrší se kostel stal klášterním svatostánkem. Loď byla rozšířena o dvě čtvercové boční kaple zaklenuté osmidílnou