Hřbitov byl založen po roce 1600. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1672. Na ploše 2050 m2 se dochovalo cca 250 žulových barokních náhrobků s čistě hebrejskými nápisy z období 17.–18. století. Opuštěn byl ve druhé polovině 19. století, kdy byl zaplněn a v jeho sousedství vznikl hřbitov nový.
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko První zmínky o Židech v Brtnici jsou již ze 14. století, významná židovská komunita se zde usadila po roce 1426, kdy byli Židé vyhnáni z nedaleké Jihlavy. V městečku vzniklo malé ghetto, které zde bylo až do 2. světové války. Bylo tvořeno dnešní ulicí Legionářskou, severní stranou náměstí, ulicí Za Špitálem a částí prostoru kolem kaple Panny Marie Pomocné. První hřbitov býval právě v tomto místě. Zrušen byl někdy ve druhé polovině 16. století. Hřbitov, dnes označovaný jako starý, byl založen po roce 1600 dále od obce, při cestě do Panské Lhoty. Nejstarší dochovaný náhrobek na něm je z roku 1672 a podle nápisu náležel vyhnanci z Vídně, ze které ...
Milan Caha (Zdroj: Fiedler, Jiří - Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, Praha 1992 a doplněno o různé internetové zdroje), 16.2. 2013