Hrady.cz
Hřbitov byl údajně založen už před r. 1421. Nejstarší zdokumentovaný náhrobník je z r. 1696. Většina z několika desítek dochovaných stél je až z 19. a 20. století s hebrejskými a německými nápisy. Poslední pohřeb zde proběhl v roce 1932. Od čtyřicátých let 20. století je hřbitov opuštěn a zanedbán.
© Milan Caha 04/2012
Židovská obec vznikla v Puklicích zřejmě po roce 1425, kdy nesměli na příkaz rakouského vévody Albrechta židovští obchodníci přenocovat v nedaleké Jihlavě, a proto si začali zakládat osady v okolních vsích a do Jihlavy za obchodem docházeli. Puklická židovská obec měla svou synagogu (dnes č.p. 35 přestavěné na obytný dům) a hřbitov založený už v první polovině 15. století, přičemž nejstarší stéla byla údajně z roku 1421 (Vlastivěda moravská z roku 1901 o něm hovoří jako o existujícím). Nejstarší skutečně zdokumentovaný náhrobník má uveden rok 1696. Na ploše se zachovalo několik desítek náhrobníků, většina z nich je výrazně mladších, z 19. a 20. století. Na náhrobcích převažují německé a hebrejské nápisy. Poslední ...