Hrady.cz
Pozdně gotická dvoukřídlá tvrz je prvně zmíněna r. 1535 při koupi jihlavským měšťanem Františkem Hordarem. Roku 1578 renesančně přestavěna (dochovány cenné renesanční prostory), po r. 1720 barokně rozšířena na čtyřkřídlý patrový zámek, další úpravy klasicistní. Dnes sídlo obecního úřadu a pošty.
zámek od jihozápadu
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Puklice pochází z roku 1318. Nachází se v dokumentu, kterým král Jan Lucemburský potvrzuje převod panství z olomouckého biskupství na pana Jana řečeného z Řecka. Po Janově smrti roku 1327 získává panství od krále Jindřich z Lipé. Páni z Lipé zde nikdy nesídlili a panství udíleli lénem svým straníkům. V 16. století je nejdříve získává lénem a roku 1535 kupuje jihlavský měšťan František Hordar. Pravděpodobně za něj byla postavena pozdně gotická tvrz, doložená při prodeji v roce 1535. Kolem roku 1578 byla tvrz renesančně přestavěna. Vítu Hordárovi byly za účast ve stavovském povstání zkonfiskovány ¾ ...

popis

Pozdně gotickou tvrz postavili na hraně terasy nad levým břehem Puklického potoka krátce před rokem 1535 lenní držitelé vsi – buď rytíři z Petrovic nebo Franc Hordar. Nejstarší součástí stavby je zřejmě východní a část severního křídla, tvrz byla chráněna příkopem, jehož zbytky jsou dochovány na severozápadě a od východu pak rybník (existující ještě přinejmenším v polovině 19. století). Při renesanční přestavbě (dokončené podle letopočtu na

Zany, podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 6.4. 2013