hrad Radkov

Hradisko
Zřícenina hradu, v pís. pramenech se nevyskytuje a hrad zanikl před dokončením. Z historického hlediska mohl být majitelem Boreš z Oseka (13. stol.). Pozůstatky neobvykle rozlehlého sídla patří k několika „tajemným“ středověkým objektům Moravy.
Graficke pismenko Nad údolím Třebůvky, střežící obchodní cestu :-) stával hrad Radkov. Chráněn byl 9m širokým příkopem a valem v jedné části ve skále vylámaným, kde za ním je možné nalézt zbytky štítové hradní zdi široké 2,8 m.
28.5. 2002

Městská lokace
    Poměrně zajímavé informace a směr úvah přinesl článek z roku 2008 (citace níže). Lokalitu s dnešním názvem Radkov spojují s městskou fundací Boreše z Rýzmburka, který městečko založil jako centrum svého vlastního panství, na okraji jemu pronajatého zeměpanského statku v okolí pozdějšího města Moravské Třebové. Městečko spojují s názvem Třebová, vyskytující se v listinách v letech 1267, 1270, 1281-1282. Násilné zničení autoři dávají do spojitosti

Jan Večeřa, čerpáno z Bolina, P. - Němcová, J. - Šlézar, P. 2008: K počátkům hradů na Moravskotřebovsku, Castellologica bohemica 11, 53-88, 1.1. 2016