Moje místa 0
Jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem a přístavky sakristie a boční kaple byl postaven kolem roku 1740 na výšině jižně od vesnice. Po roce 1948 v něm byl ustájen dobytek a dnes má zcela zničené krovy a střechu. Dozrává k demolici.
© Prudký Martin, 02/2013
Graficke pismenko Verušičky je vesnice ležící vpravo od silnice z Prahy do Karlových Varů pár kilometrů za Lubencem. Kaple stojí na mírné vyvýšenině, na jihovýchodním okraji obce. Při příjezdu od karlovarské silnice je vpravo mezi stromy.
Prudký Martin, 3.2. 2013

historie

Verušičky jsou ves zmíněná v písemných pramenech poprvé až roku 1556 v souvislosti s tvrzí Volfa Štampacha ze Štampachu. Zdejší kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v barokním slohu roku 1740 (někde je uváděn rok 1742). Má obdélný půdorys, průčelí orientované k západu, pod průčelím krypta. Na protější straně jsou čtvercové přístavky sakristie a kaple. Po roce 1948 v kostele socialističtí zemědělci chovali dobytek. Dnes je stavba v

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech (svazek TŽ), www.znicenekostely.cz, 3.2. 2013