Židé v městečku Luka žili od 16. století, židovský hřbitov byl založen nejpozději v 17. století. Pohřbívání zesnulých trvalo do záboru Sudet r. 1938. Za války jej zničili nacisté, devastace pokračovala i v období kolektivizace. Dnes ze hřbitova zbyla ohradní zeď, torzo vstupní brány a ruina márnice
© Prudký Martin, 02/2013
Graficke pismenko Bývalé městečko Luka stojí na okraji vojenského výcvikové prostoru Hradiště, známého také pod jménem Doupov. Přístupné je ze silnice z Prahy do Karlových Varů, odbočka je mezi Lubencem a Bochovem na Věrušičky, přičemž hřbitov je vpravo u silnice z Luk na Záhoří. Nelze jej přehlédnout.
Prudký Martin, 3.2. 2013

historie

Židé v bývalém městečku Luka (německy Luck) žili nejméně od 16. století a pohřbívalo se zde od následujícího století až do roku 1938. V 18. a 19. zde dokonce fungovala vyšší škola pro studium talmudu – ješiva, kde se nadaní židovští mladíci připravovali na povolání rabína a ve zdejším zámečku býval mezi lety 1905 až 1919 sirotčinec pro pražské židovské děti. Místní ghetto stávalo ve východní části městečka, přičemž většina staveb paradoxně

Prudký Martin podle zidovskéhrbitovy.wz.cz, Židovské památka v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 3.2. 2013