Demelova kaple

kaple Panny Marie, Neubauerova kaple
Kamenné základy dřevěné kapličky, kterou postavil r. 1932 statkář Wenzel Demele (přezd. Neubauer) a jeho žena Theresia. Kaplička zanikla nejspíše již někdy v 60. let. 20. stol. díky nedostatku údržby a použitému materiálu. V současnosti Spolek archaických nadšenců o.s. pracuje na obnovení kaple.
Graficke pismenko Kaplička byla postavena na jihovýchod od osady Vysoký Les, přibližně 250 metrů na jih od konce přírodní památky Sněženky (zamokřené ekosystémy s bohatým výskytem sněženky podsněžníku, ochrana od r. 1994) ve Vysokém lese, v tzv. "Sněženkovém údolí". Kaplička stojí v katastru obce Chmelík.
E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s.; http://cs.wikipedia.org, 2.2. 2013

historie

Kapli postavil roku 1932 německý statkář Wenzel Demele, přezdívaný Neubauer, sedlák ze Chmelíka (č.p. 30) a jeho žena Theresia. Kaplička byla postavena na paměť šťastně dopadnuvší nehody, která se na místě stala – při hrabání sena na lukách, které se dříve v tomto údolí nacházely, se splašil pár koní, zapřažený za vozem, podrážděný komáry. Koně se vyřítili přímo na hospodyni Theresii Demelovou, která se v úleku dovolávala Panny Marie. Hospodyně

E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 31.1. 2013

popis

Původní drobnou dřevěnou kapličku, se střechou pokrytou lepenkou, připomíná obdélník opukových kamenů, které sloužily jako základ pod dřevěnou stavbou. V místě kapličky byly nalezeny fragmenty ztrouchnivělých prken, železné hřebíky, střepy skleněných předmětů a zbytky lepenky.
    E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 2.2. 2013