Schlesingerova kaplička

Tobešova, Daňkova kaple, U (Daňkovy) studánky
Pozůstatek kapličky u léčivého pramene, kterou postavil statkář J. Schlesinger r. 1935 jako dík za uzdravení nemocné ženy. Kaple byla oblíbeným poutním místem. V obd. po 2. sv. válce byla poničena pádem stromu, poté zchátrala. V současnosti Spolek archaických nadšenců o.s. pracuje na jejím obnovení.
Graficke pismenko Pozice kapličky je na jihovýchodě oblasti Vysoký les v západním rameni dvou spojujících se údolí, která jsou nazývána „Ve vidlích“. Kaple se nachází na katastru obce Lezník.
E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 2.2. 2013

historie

Schlesingerova kaplička byla postavena roku 1935 německým statkářem Johannem Schlesingerem (přezdívaným Tobesch) jako vyjádření díků za uzdravení manželky z těžké nemoci vodou ze zdejšího pramene – přímo u kapličky se nachází pramen s tzv. Daňkovou studánkou. Voda z pramene je údajně léčivá, je známý také příběh o uzdravení slepé lesníkovy dcery. Kaplička byla postavena na vyvýšené terase nad korytem potoka. Na této vyvýšenině se také nacházela

E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 31.1. 2013

popis

Cihlová prostorová kaplička se zaobleným závěrem, která byla pokrytá lepenkou. Z kapličky se zachovala původní cihlová podlaha s pískovcovým prahem a kamenným základem, v nejbližším okolí byly nalezeny roztroušené cihly. Přímo u kapličky je tzv. Daňkova studánka, ze které zůstal již jen pramen, ze kterého teče stále voda. Nad pramínkem stojí nová soška Panny Marie a nedaleko je dřevěný křížek se svatým obrázkem. Naproti pramenu stojí několik