Killerova kaplička

Krenesova kaple
Zbytky zdí kapličky, postavené německým sedlákem Killerem (přezdívaný Krenes). Rok postavení kaple není znám, ale jistě existovala r. 1892. Po odsunu něm. obyvatelstva z oblasti chátrala, pobořena v 60. či 70. letech 20. stol. V současnosti Spolek archaických nadšenců o.s. pracuje na obnovení kaple.
Graficke pismenko Kaplička byla postavena na pravé straně cesty z Vysokého Lesa do Chmelíka tam, kde se lesní porost rozevírá do polí směrem ke Chmelíku – asi 200 m na východ od kaple sv. Anny na jihu osady Vysoký Les. Kaplička stojí v katastru obce Chmelík.
E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 2.2. 2013

historie

Drobná kamenná prostorová kaplička s barokním, nepravidelně zakulaceným závěrem a lepenkovou střechou byla postavena německým sedlákem Killerem (s přezdívkou Krenes) ze Chmelíka č.p. 27. Sedlák Killer tuto kapli vybudoval na svém pozemku. Není známo, jak se pořizovatel jmenoval křestním jménem, ani kdy přesně byla kaplička postavena. Ve Chmelíku žilo několik rodin se jménem Killer, ale pouze rodina z domu č.p. 27 byla přezdívána Krenesova. Ani

E.H. podle Spolek archaických nadšenců o.s., 31.1. 2013

popis

Killerova kaplička byla drobná kamenná prostorová kaplička s barokním, nepravidelně zakulaceným závěrem a lepenkovou střechou. Dnes je na místě kapličky možné vidět pozůstatky kamenné podezdívky a původní cihlovou podlahu.