Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Starý Rokytník, Trutnov-Starý Rokytník
Hrady.cz
Zřícenina barokního zámečku založeného jezuity ve 40. letech 18. století poblíž kostela. Po zrušení jezuitského řádu v roce 1773 slouží dál jako škola. Na začátku 19. století vyhořel a zůstalo po něm několik zbytků zdí. Původní podoba není známa, podle stabilního katastru snad měl čtvercový půdorys.
Celkový pohled
Graficke pismenko Zámek byl postaven nedaleko místa zaniklé tvrze. V roce 1529 sídlí na tvrzi v Rokytníku Jindřich Berka z Dubé, po jeho smrti jeho pět synů prodává panství Adamovi Zilvárovi z Pilníkova. V roce 1620 pro účast na stavovském povstání a útěk ze země, byl Rokytník jako součást panství Žireč zabaven. V roce 1622 kupuje panství Rokytník (s panstvím Žireč) Marie Magdalena Trčková z Lobkovic. V roce 1634 je panství Trčkům z Lípy zabaveno a Ferdinand II. daroval panství jezuitskému řádu. V roce 1697 zakládá jezuitský řád Nový Rokytník a původní ves se stává Starým Rokytníkem. Ve 40. letech 18. století nechává jezuitský řád ve Starém ...
Petr Nožička: čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI., nakladatelství Svoboda, Praha 1989, Durdík, Sušický, Zříceniny hradů, tvrzí a zámků - Východní Čechy, Pankrác Praha 2013, 5.3. 2013