kaple Navštívení Panny Marie

Zuzelicz, Schiesselitz
Kaple je barokní stavbou postavenou v první polovině 18. století na místě staršího svatostánku z roku 1660. Byla opravena roku 1928 a 1970. Dnes chátrá. Kaple má čtvercový půdorys s trojosým průčelím členěným pilastry. Interiéru dominuje nástěnná malba Nejsvětější Trojice z roku 1928.
© Prudký Martin, 01/2013
Graficke pismenko První osídlení Žiželic dokládá pohřeb tzv. žiželické princezny, jejíž tělesné pozůstatky ozdobené šperky, byly uloženy pod dvěma vrstvami kamení. Pochází ze 4. století po Kristu. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1318 kdy patřila Benešovi z Žiželic. Později měla vždy několik majitelů, některé dvory byly vlastnictvím žateckých měšťanů či drobných šlechticů. Kaple Navštívení Panny Marie je barokní stavbou postavenou na začátku 18. století na místě starší kaple z roku 1660. Obnovena byla roku 1928. Poslední opravu prodělala roku 1970. Stojí ve svahu pod silnicí a je dnes opět lehce zchátralá. Od roku 2013 je ve vlastnictví obce a ta hledá možnosti financování oprav.
Prudký Martin podle Umělecké památky Čech - E. Poche, 20.1. 2013

popis

Kaple stojící ve svahu má čtvercový půdorys s trojosým průčelím členěným pilastry. Interiéru dominuje nástěnná malba Nejsvětější Trojice z roku 1928.
    Prudký Martin, 20.1. 2013