Původní litomyšlské popraviště. Dvouramenná šibenice s kamennou podezdívkou pro dva až tři odsouzené zde stávala až do roku 1788. Poté byla stržena a další popravy se konaly už jen na jednorázově vztyčené šibenici na hranici města.
Šibeniční vrch
místo bývalého popraviště

Šibeniční vrch – Nedošín – Litomyšl

Graficke pismenko Z Šibeničního vrchu vede historická cesta do Nedošínského ráje. Byla obnovena r. 2003, je vhodná pro pěší i cyklisty (cyklotrasa č. 4021). Z cesty je pěkný výhled na město a okolí.
11.1. 2013

Popraviště v Litomyšli
    V Litomyšli se v průběhu časů (patrně již od doby pozdního středověku) popravovalo zřejmě na více místech. Na Šibeničním vrchu (614 m n.m.) bylo jedno z městských popravišť. Poblíž silnice na Višňáry a Morašice, na návrší jižně nad městem stávala až do roku 1788 šibenice. Byla to jednoduchá dřevěná konstrukce pro dva až tři odsouzené, složená ze dvou vertikálních sloupů a příčného ráhna. Protože bylo v těchto místech oficiální městské

zaniklý
    Pardubický kraj