Katovna, původní obydlí litomyšlských popravčích. Poslední kat František Jan (Pírek) Hořínek zde bydlel do r. 1808 (1810). Jeho dědicové užívali nadále stavení jako statek s příslušným hospodářstvím, později katovnu prodali panu Dočkalovi z Litomyšle, dnes je v majetku paní Dostálové.
Katovna v Litomyšli
Celkový pohled

Katovna

Graficke pismenko Katovnu obýval do roku 1808 (kdy vykonal poslední popravu v Litomyšli), nebo snad až do roku 1810 poslední litomyšlský popravčí, František Jan (Pírek) Hořínek, který se potom pro nedostatek práce odstěhoval do Olomouce (krátce působil v HK), kde nadále vykonával svoje – už ne tak moc krvavé – řemeslo. Přesto však byl jako popravčí i v této „moderní“ době stále člověkem, který si pohled počestného občana nezasloužil. V katovně zanechal takřka všechny katovské a mučící nástroje a opustil město. Bez zajímavosti jistě není fakt, že v domě samotném nadále žila rodina Pírků, již bez druhého příjmení Hořínek. Ta prodala v roce 1901 všechny bývalé katovy ...

popis

O provoz stavení se současné majitelce, paní Dostálové, stará litomyšlský rodák z Lánů, pan Koukol. Ten mi ochotně dům otevřel, vpustil mě dál a nechal mě projít celou stavbu, do které když vkročíte, ovane vás nekompromisně závan historie a tajemství. Ten dům prostě voní historií! Stejně trpělivě mi pak pan Koukol odpovídal na všechny mé otázky a bylo vidět, že má opravdu historii katovny v malíku. Když už později nesloužila mistru popravčímu,

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)