Hřbitov byl založen ve druhé polovině 19. století, z této doby pocházejí nejstarší náhrobky. Poslední pohřeb se zde konal roku 1941, tedy těsně před deportacemi židovského obyvatelstva. Hřitov je nepřístupný, protože leží uprostřed vinic.
hřbitov
starý žitovský hřbitov obklopený vinicí
Graficke pismenko Nejblíže se k nepřístupnému hřbitovu uprostřed vinic dostanete od silnice z Mostu do Lovosic. Ve směru do Lovosic je za lokalitou Granátka vpravo vodárna. U ní lze zaparkovat auto a vydat se na jih po cestě. Po několika stech metrech je odbočka doleva na cestu vedoucí ke hřbitovu. Bohužel se nyní nachází uprostřed oplocených vinic a je tedy nepřístupný.
Prudký Martin, 5.1. 2013

historie

Hřbitov byl v Třebívlicích založen ve druhé polovině 19. století, údajně roku 1867. Z této doby pocházejí nejstarší náhrobky. V obci bývala náboženská obec se synagogou. Je zde pohřben známý místní lékař Mudr. Albert Freiberger. Poslední pohřeb se zde konal roku 1941, krátce před deportacemi židovských spoluobčanů do koncentračních táborů. Za války byl nacisty poničen a devastace pokračovala i v poválečném období. Teprve roku 2004 byla vyčištěna

Prudký Martin podle www.zidovskehrbitovy.wz.cz a Židovské památky v Čechách a na Moravě-J. Fiedler, 5.1. 2013