tvrz Ždírec

Pravín, Hradiště
Opevněné sídlo – tvrz nebo malý hrad – bylo postaveno podle archeologických nálezů v období přelomu 13. a 14. století. V písemných pramenech nejsou o této stavbě žádné zmínky, patrně šlo o rodové sídlo zemanů ze Ždírce. Opevněno strmými srázy, valy a příkopy, zachován malý zbytek zdi.
Jádro hradu - bývalý palác
Graficke pismenko Místo bývalého hradu (tvrze) je volně přístupné a nachází se v katastrálním území obce Žďár u Staré Paky. Dostanete se k němu od Žďáru buď lesní cestou, nebo delší oklikou. Z Levínské Olešnice je možný přístup přes kopec. Ani v jednom případě se nevyhnete poli, na kterém se v létě pasou krávy.
Ondřej Peterka, 2.1. 2013

Pravín, Hradiště
    Podle archeologických nálezů lze určit existenci sídla do období na přelomu 13. a 14 století. V písemných pramenech nejsou o této stavbě žádné zmínky, patrně šlo o rodové sídlo zemanů ze Ždírce.
    E.H. podle Encyklopedie českých tvrzí 3., Jiří Úlovec a kol., Argo 2005, 5.1. 2013

Tajná chodba
    Říká se, že z Pravína vedla tajná chodba na hrad Levín. Ke vzniku pověsti přispělo přátelství obou rodů. Když na těchto místech dupete, tak duní země.
    , 2.1. 2013

popis

Opevněná lokalita – po stavební stránce mezi hradem a tvrzí, hruškovitého tvaru nepřesahující svou velikostí rozlohu 30 m. Východní stranu chrání velmi strmé svahy, šíjový příkop na východě je doplněn na venkovní i vnitřní straně valem. Vnitřní val je značně mohutný. Na místě je patrný jen jeden malý zbytek zdi, vnitřní zástavbu připomíná množství roztroušených kamenů.