Kláštenec

Klášteřec
Pozůstatky opevnění naznačují, že na vrchu Babylon stával (nebo byl přinejmenším budován – nedokončený příkop) na poč. 15. stol. hrádek nebo tvrz. K místu se může vztahovat zmínka z r. 1367 o Mařanovi z Klášteřce, či o loupež. hrádku Kláštenec (A. Sedláček). Není ovšem jisté, zda šlo o toto místo.
Kláštenec, pohled z vnitřní plošiny přes příkop k severu
Lokalita se nachází půl kilometru jihozápadně od okraje Lomnice nad Popelkou na vrcholu kopce Babylon (631 m n.m.)
27.1. 2013

historie

Není zcela jisté, jaký objekt se nacházel na zdejším místě. Snad šlo o věžovitou tvrz, hrádek (obytnou věž, která nemusela být zděná), objekt nemusel být ani dokončen, čemuž by nasvědčoval nedokončený příkop, vylámaný do skály. Neúplný příkop mohl být ovšem také později zavezený, i když konfigurace terénu spíše ukazuje, že pravděpodobně nebyl vůbec nikdy dokončen. Venkovní val není vůbec zřetelný. Vrchol kopce je ze tří stran chráněn strmými

E.H. podle Zdeňka Fišery, Tomáše Kyncla, 27.1. 2013