Barokní sýpka stojí na základech vodní tvrze, zmiňované r. 1414. V majetku pánů z Pernolce, Pehmů z Osova aj. Od konce 15. stol. nebyla trvale obývána a její majitelé se střídali. Poč. 18. stol. byla na jejím místě postavena sýpka. R. 2004 koupena rodinou Turnerů a zrekonstruována na obytné stavení.
Celkový pohled na tvrz
Graficke pismenko Pernolec se prvně zmiňuje roku 1251, kdy jeho jednu část vlastnil vladyka Přibyslav. Druhá část patřila městu Tachov. Pernolecké panské sídlo existovalo zřejmě již v polovině 13. století, ovšem neví se jakou mělo podobu nebo kde stávalo. Toto sídlo nahradila tvrz při východním okraji vsi, která byla postavena zřejmě až ve 14. století, prvně zmiňovaná r. 1454 (r. 1414 podle Zdeňka Procházky – Ročenka klubu A. Sedláčka). Není zřejmé, kdo byl jejím stavitelem. Tvrz měla patrně strážní funkci (mohutné zdivo, důmyslný nákladný zavodňovací systém). Poslední z Přibyslavových potomků, Otík z Pernolce, prodal r. 1414 svou část vsi s poplužním dvorem Hanušovi Pehmovi ...
E. H. podle Encyklopedie českých tvrzí 2., kolektiv autorů, Argo 2000; http://www.archiweb.cz; Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech 2., Jiří Úlovec, Libri 2005; Sborník Okresního muzea v Tachově 1971/6 - Vodní tvrz a obec Pernolec, Miroslava Halová atp., 20.12. 2012

popis

Na základech tvrze byla počátkem 18. století postavena barokní sýpka. Původní tvrz, zděná budova čtvercového půdorysu se silnými zdmi, 13 x 13 m, byla chráněna hlubokým vodním příkopem. Na vnější straně měl příkop vysoký násep s kamennou hradbou. Příkop napájela voda z několika rybníků, propojených hlubokými strouhami. Tvrz měla přístup ze severu branou a přes padací most. Z této strany bylo nádvoří s hospodářskými staveními, zřejmě

E.H. podle Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech 2., Jiří Úlovec, Libri 2005; Sborník Okresního muzea v Tachově 1971/6 - Vodní tvrz a obec Pernolec, Miroslava Halová, 21.12. 2012