Lidová kaple z roku 1925 stojí při křižovatce za obcí Dubany. Nahradila starší kapličku, která stávala od roku 1802 na místě blíže k Vrbátkám (zbořena). Místo ní byla ze sbírky občanů postavena r. 1925 nová kaple. U této kapličky se loučívali poutníci, kteří odcházeli na pěší pouť na Svatý Hostýn.
Dubany - kaple
Graficke pismenko Asi 100 m za obcí Dubany, při křižovatce do Vrbátek a Blatce, stojí menší kaple. Jak vypovídá letopočet nad vstupem ve štítu, byla postavena v roce 1925. Nahradila starší kapličku, která stávala od roku 1802 na jiném místě – blíže k Vrbátkám – ale při zcelování pozemků musela být zbořena. Poté byla u rozcestí postavena ze sbírky občanů nová kaple. U této kapličky se loučívali farníci, kteří odcházeli na pěší pouť na Svatý Hostýn.

popis

Vstupní dveře kaple lemují zděné pilíře, ve kterých je vsunuta oplechovaná římsa. Nade dveřmi je půlkruhové skleněné okno. Boky kaple jsou prolomeny půlkruhově zakončenými okny. Střecha je z cihlové krytiny, zakončena kovovým křížkem. Po levé straně kaple roste lípa. Pravá byla odstraněna, asi z důvodu bezpečnosti křižovatky. Interiér kaple je prostý, nad oltářním prostorem s dřevěným křížem je umístěn obrázek Panny Marie s Ježíškem nad