Barokní socha sv. Jana Nepomuckého pochází z r. 1732. Pískovcová socha světce s obvyklými atributy stojí na mohutném podstavci s nápisovou kartuší na přední straně a je doplněna dvěma konzolami v podobě mraků zakončenými postavami andílků. Od roku 1958 patří socha mezi nemovité kulturní památky ČR.
Graficke pismenko Socha sv. Jana Nepomuckého v ulici Sádky je jedním z několika znázornění tohoto světce v prostoru města Prostějova. Kamenosochařské dílo zaujímalo místo za tehdejším ohrazeným centrem, při cestě ke kostelu sv. Petra a Pavla.
Ivo Rozehnal, 13.12. 2012

Svatý Jan Nepomucký – historie, legenda
    Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly.

Socha sv. Jana Nepomuckého - historie
    Pískovcová barokní socha sv. Jana Nepomuckého v Sádkách pochází z roku 1732. Od roku 1958 je na seznamu kulturních památek.
    Ivo Rozehnal - podle Soupisu nemovitých kulturních památek okr. PV /2012, 19.1. 2013

popis

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého v Sádkách pochází z roku 1732. Jedná se o postavu našeho národního světce, který ve zdvižené pravici drží kříž s korpusem Krista. Levá svěšená ruka drží biret. Postava světce je v životní velikosti. Kolem hlavy je svatozář s atributem pěti hvězd. Velmi hezké je provedení kanovnického oděvu. Postava stojí na podstavci, z kterého po stranách vystupují konzoly v podobě mraků, které jsou zakončeny postavami

Ivo Rozehnal - podle Soupisu nemovitých kulturních památek okr. PV /2012, 13.12. 2012
    Sv. Jan Nepomucký - atributy
    Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy

socha, monument
     Prostějov  (PT)