Původně protestantský kostel, postaven ve stylu severské renesance v letech 1611–12. V roce 1659 vyhořel, v následujícím roce byl obnoven a rozšířen. Roku 1741 byla k presbytáři přistavena kaple sv. Anny. Oltářní obraz z r. 1768 od Jana Kryštofa Handkeho, fresky z roku 1746 od Ignáce Oderlického.
kostel od západu
© Milan Caha 09/2012
Graficke pismenko Původně protestantský kostel byl postaven v letech 1611 až 1612 ve stylu severské renesance. Jeho stavitelem byl Ondřej Hofmann z Grünbüchlu a Střekova. V roce 1659 vyhořel a již v následujícím roce byl obnoven a rozšířen. V roce 1741 byla k presbytáři přistavena barokní kaple kaple sv. Anny se třemi oltáři s obrazy J. K. Handkeho a J. Zinka z roku 1766. Interiér kostela v roce 1746 vyzdobil freskami uničovský malíř Ignác Odrlický. Oltářní obraz na hlavním oltáři je z roku 1768 a jeho autorem je barokní malíř Jan Kryštof Handke, rodák z Janusova u Rýmařova. V lodi kostela jsou dva dřevěné chory nad sebou. Kolem kostela byl až do roku 1842 hřbitov.
Milan Caha (zdroj: http://www.hornimesto.cz a wikipedie), 6.12. 2012

Bruntál  (BR)