jezdecká kasárna Most

Nové jezdecké kasárny Štefánikovy
Secesní jezdecká kasárna byla postavena v l. 1906–08 (arch. Friedrich Kny). Od r. 1927 Nové jezdecké kasárny Štefánikovy. R. 1950 převedena pod vojenskou správu, r. 1994 byla kasárna v privatizaci rozprodána, dnes slouží komerčním účelům a část budov chátrá. R. 2007 prohlášena kulturní památkou.
Jezdecká kasárna Most

Graficke pismenko Areál budov se nachází pod vrchem Hněvín se stejnojmenným hradem. Dále je v okolí Městské muzeum. K areálu kasáren zajíždí pravidelně autobus MHD, nejblíže je stanice "Gymnázium".
Tomáš Hák, 5.12. 2012

historie

Secesní kasárna (ubikace, jezdecká škola) byla postavena městem v letech 1906–1908 pro Dragounský regiment císaře Františka Josefa I. Budovy navrhl mostecký architekt Friedrich Kny, kterého údajně inspirovala vojenská pevnost Josefov. Kasárna nesla název Nová jezdecká kasárna jubilea císaře Františka Josefa I. Celkem bylo postaveno 18 budov – důstojnický a poddůstojnický pavilon, dvě budovy mužstva, strážnice s vězením, marodka, infekční

Most  (MO)
    Most