tvrz Poustka

Oed, Oedt
Zbytky zdiva tvrze, postavené v 2. pol. 13. stol. patrně Arnoldem z Oedu (zmiň. 1275). Majitelé tvrze se střídali (Oldřich z Oedu, Paulsdorferové, od r. 1526 Wirzpergové a další). V 70. l. 18. stol. jen základové zdi tvrze, na kterých v 1. pol. 19. stol. postavena hrázděná stavba, zbořená r. 1945.
zbytky tvrze Poustka
Graficke pismenko Uprostřed dnešní vsi Poustka se nachází rybník, ze kterého vystupuje (max. 1,5 m nad hladinu rybníka) poloostrov o rozměrech 20 x 14 m. Zde stávala od druhé poloviny 13. století tvrz Oed (či Oedt, od slova einoti – osamělý dvůr), sídlo stejnojmenného ministeriálního rodu, jehož prvním známým příslušníkem byl Arnold z Oedu, připomínaný v letech 1275–1289. Ten byl také pravděpodobně stavitelem tvrze. Po něm držel Poustku Oldřich z Oedu se svým synem Konrádem, kteří jsou zmiňováni roku 1338. Na počátku 15. století přešla Poustka do rukou rodu Paulsdorferů (prokazatelně jim patřila r. 1445). Tento rod vystřídali r. 1526 Wirzpergové, kteří drželi i nedaleký Dvoreček. ...
Jan Boukal, zdroj: Jiří Úlovec: Hrady, zámky a tvrze na Chebsku, Chebské muzeum 1998; Encyklopedie českých tvrzí 2., kolektiv autorů, Argo 2005, 24.11. 2012

popis

Bývalá tvrz stávala v centru obce Poustka, na severním břehu místního rybníka. Tvrziště chránil ze tří stran rybník, z východní strany vodní příkop; k tvrzi vedla úzká přístupová šíje. V nejlépe chráněném místě tvrziště okrouhlého tvaru, velkém přibližně 20 x 14 metrů, stávala obdélná budova tvrze o rozměrech asi 10 x 15 m s malým přístavkem, spojená s obvodovou hradební zdí. Do dnešních dob se z tvrze zachovaly pouze nízké základy zdiva.
    E. H. podle Encyklopedie českých tvrzí 2., kolektiv autorů, Argo 2005, 3.12. 2012