Funkcionalistická budova Janáčkova divadla byla postavena v l. 1960-1965 dle projektu arch. Jana Víška a kol. (Vilém Zavřel, Libuše Žáčková-Pokorová), podoby interiérů navrhli také arch. Ivan Ruller a Boleslav Písařík. Stavbě předcházelo celkem 7. arch. soutěží, vyhlášených postupně v l. 1910-1958.
Brno - Janáčkovo divadlo
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Budova Janáčkova divadla je stavbou z roku 1965. Provoz divadla byl slavnostně zahájen 2. října operou Leoše Janáčka Příhody Lišky Bystroušky. Zdejší divadlo je jedním z nejvýznamnějších u nás a za dobu své existence se zde vystřídali snad všichni naši významní umělci. Divadlo tvoří s Mahenovým divadlem a divadlem Reduta kompaktní celek Národního divadla Brno. Stavbu provázelo téměř půl století různých projektů - Družstvo pro postavení Českého národního divadla v Brně bylo založeno roku 1881, družstvo nejprve zakoupilo r. 1883 budovu na rohu Žerotínského náměstí a Veveří ulice, kterou nechalo r. 1884 přestavět na divadlo, protože však budova ...
Ivo Rozehnal - zdroj web nd.brno, E. H., 19.11. 2012

popis

Budova se nachází u frekventované Rooseveltovy třídy. Jedná se o železobetonovou stavbu s výplňovým zdivem. Exteriéry a interiéry jsou z mnoha materiálů – od skla, dřeva, oceli až po hliník. Hlavní obložení je ze žuly, černého syenitu a vápence. Obložení dřevěné je z ořechu a jilmu. Jeviště je s točnou, na kterou navazuje stupňovitý amfiteátr a jeho postranní části. Hlediště pojme přes 1 300 diváků. Součástí budovy jsou i restaurační a klubové

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.