Městský park Lužánky (20 ha) je nejstarší veřejný park v ČR, jeden z nejstarších v Evropě. Pův. hospodářský dvorec s lužnou loukou, později majetek kláštera, r. 1786 věnován městu Josefem II. k vybudování veřejného městského parku, pův. francouzského, r. 1840 upraven na park přírodního charakteru.
Brno - Lužánky - fontána se sousoším tří puttů (1860), v pozadí novorenesanční pavilon (1855)
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Rozlehlý park Lužánky leží severně za nejstarší městskou částí Brna, plnou historických a kulturních památek. Park má tvar nepravidelného čtverce, který je lemován rušnými hlavními třídami - Lidickou, Pionýrskou a Drobného. Jižní částí je ulice Lužánecká, která je uprostřed proťata velice zajímavou třídou Kapitána Jaroše. Východně nad parkem vystupuje terénní reliéf s brněnskými vilami, kde se nachází i proslulá vila Tugendhat. Park je důležitou oázou klidu této městské části.
Ivo Rozehnal, 19.11. 2012

historie

V srdci Brna, v městské části Brno-střed, se nachází významný městský park. Je nejstarší v celé ČR a již roku 1849 byl stavovským sněmem prohlášen za národní památku ČR, statut chráněné kulturní památky nese od roku 1958. Park s názvem Lužánky se rozkládá přibližně na ploše 20 ha. Název je odvozen od „lužné louky“, o které jsou zmínky již ve 13. století, kdy místo za hradbami s hospodářským dvorem patřilo jistému měšťanovi Nigerovi

Ivo Rozehnal - zdroj web mojebrno.wz.cz a wikipedie, 19.11. 2012

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)