Ves Koporeč je poprvé zmíněna k roku 1350, kdy byla držena příslušníky nižší šlechty. Proslavil ji zdejší sedlák Wenzel Gallin vypěstováním zvláštní hrušně zvané lidově Koprčka. Kaple na návsi postavená ve 30. letech 20. století, po r. 1945 zchátrala, dnes je přestavěna na garáž.
© Prudký Martin, 11/2012
Koporeč se nachází v jižní, zemědělské části mosteckého okresu, nedaleko Lišnice. Bývalá kaple stojí v horní části návsi u domku č.p. 28.
Prudký Martin , 11.11. 2012

historie

Vesnice Koporeč je poprvé zmiňována v písemných pramenech roku 1350 kdy byla v držení příslušníků nižší šlechty a poté mosteckých křižovníků. Od roku 1516 ji vlastnil Bartoloměj Křen z Velebudic. Jeho potomek Filip Křen obdržel právo těžit křemencovou břidlici sloužící k výrobě kamence používaného k vydělávání kůží. Současně mohl postavit kamencovou huť. Po zavraždění Jana Zikmunda Křena ( 6.7.1589) byly o Koporeč vedeny mezi dědici soudní

Prudký Martin podle obce Lišnice, 10.11. 2012

Most  (MO)