Ves poprvé zmíněna r. 1333, kdy patří Janovi z Újezda. R. 1379 patří část jeho synovi Přibyslavu z Újezdce, další pak Zdislavu z Chotětína. Poč. 15. stol. byla ves připojena ke Zbirohu a tvrz, o jejíž existenci neexistují žádné zprávy, pravděpodobně zaniká. Dochovány jen nevýrazné terénní zbytky.
tvrziště od jihu
Graficke pismenko První zmínka dnes už o zaniklé vsi Újezdec je z roku 1333, kdy patří Janovi z Újezda. V roce 1379 je zmiňován jako jeden z majitelů Přibyslav z Újezdce, syn Jana z Újezdce, dalším majitelem vsi je uváděn Zdislav z Chotětína. Počátkem 15. století byla ves připojena k panství Zbiroh a tvrz, o jejíž existenci neexistují žádné písemné zprávy, byla pravděpodobně v této době opuštěna a zanikla. V roce 1526 se zde připomíná pouze existence dvora. Název Újezd s přídomkem Malý byl později přenesen na nedaleký barokní poplužní dvůr. Středověkou situaci a její poznání znejasnilo vybudování rybníků Čapského a Dvoreckého a další zásahy během 19. a 20. století.
Petr Nožička, čerpáno z Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, Encyklopedie českých tvrzí III.,kol. autorů, Argo 2005, 15.12. 2012

popis

Tvrziště na břehu Čapského rybníka u silnice mezi Zbirohem a Malým Újezdem v podobě nevýrazného pahorku vystupujícího nad rybníkem, na jihu a západě nad nevýrazným příkopem. Tvrziště bylo poškozeno výstavbou stojících objektů a nejsou na něm žádné stopy středověké zástavby.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí III.,kol. autorů, Argo 2005, 15.12. 2012