Hrady.cz
Původní kostel sv. Václava pocházel pravděpodobně již z konce 13. stol. R. 1752 dal opat žďárského kláštera Bernard z Hennetu vybudovat kostel nový. Věž byla vysoká 68 m, po požáru roku 1831 byla snížena na dvě třetiny původní výšky. V interiéru se dochovala cínová křtitelnice z roku 1609.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 10/2012
Graficke pismenko Původní kostel sv. Václava v Novém Veselí pocházel pravděpodobně již od konce 13. století. Byl malý a proto opat žďárského kláštera Bernard z Hennetu rozhodl o vybudování kostela nového. Je uváděn roku 1752, starý kostel byl zbourán roku 1760. Kostel je 25 m dlouhý, 11,4 m široký a 15 m vysoký. Věž na západní straně měla výšku 68 m, po požáru roku 1831 byla věž snížena na dvě třetiny své původní výšky. Byly na ní čtyři zvony ze starého kostela, ty však byly zrekvírovány. Současný zvon je z roku 1947. V interiéru se dochovala cínová křtitelnice z roku 1609.