Telčský dům byl postaven zřejmě ve 13. stol. Vyhořel r. 1386, opraven r. 1388. Měl řadu majitelů (obchodníci, konšelé, řezník aj.). Po r. 1945 zde byl sklad a drogerie. R. 1995 dům koupila sochařka Anna Hanzlová, která v něm po rekonstrukci otevřela r. 2006 expozici Historie a legendy Telče a okolí.

Telčský dům - expozice Historie a legendy z Telče a okolí

Graficke pismenko V přízemí domu je expozice keramických nástěnných příběhů, předmětů z dob dávno minulých, zdokumentovaný průběh rekonstrukce a historie domu, to vše doplněno mnoha postavičkami skřítků.
Ve sklepení jsou keramické figury z ateliérů výtvarníků Anny Hanzlové, Anny Hanzlové ml. a Julka Žemberyho. Dále je zde čirá studánka s vodníkem a vílou, také okénko, kterým je možné nahlédnout do podzemí. Sklepení má románské prvky.
V patře je herna, kde najdete městečko skřítka Telčáka, tajemné zrcadlo (pro odvážnější), vláčky, tunely, mosty, magickou kouli a různé hry pro malé i velké, intelektuály či manuálně zručné.
Expozice v Telčském domě je rozmístěna cca na 220 m2, prohlídka trvá 30 - 60 minut.

historie

Není zcela jisté, kdy byl dnešní Telčský dům postaven - bohužel roku 1530 vyhořela radnice a s ní i městský archiv se všemi záznamy. Je jisté, že v období gotiky zde již stál - patrně byl postaven někdy ve 13. stol., ale podle románských stavebních prvků ve sklepě domu lze soudit, že jeho základy jsou ještě starší. Ve dvorní komoře byly zjištěny dva stropní trámy z roku 1388 (doba obnovy města po požáru r. 1386). V držení domu se vystřídalo

E.H. podle http://www.telcsky-dum.cz, http://www.mesto-telc.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 5.11. 2012

Dům s renesanční sgrafitovou rustikou a ornamentálně zdobeným volutovým štítem.
    E.H. podle Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 14.12. 2012