Barokní sousoší Piety bylo vytvořeno r. 1747. Socha truchlící Panny Marie, držící na klíně umučeného Ježíše Krista, je umístěna na podstavci s bohatou výzdobou z květin, palmet a mušlí. Uprostřed podstavce kartuš s reliéfem Krista, nesoucího kříž. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
Vrahovice - sousoší Piety
© Ivo Rozehnal, 03/2012
Graficke pismenko V obci Vrahovice, dnes jedné z částí Prostějova, je dochovaná nádherná kamenosochařská barokní památka. Datovaná je letopočtem 1747. Stojí na rohu Vrahovické a Smetanovy ulice. Jedná se o sousoší Piety, truchlící Panny Marie, držící na klíně umučeného Ježíše Krista, umístěné na podstavci s bohatou výzdobou z květin, palmet a mušlí. Uprostřed podstavce v kartuši je reliéf Krista, nesoucího kříž. Sousoší je vytvořeno z pískovce a je obehnáno železným plůtkem. Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.

socha, monument
     Prostějov  (PT)