zámek Necpaly

Franklinovský kaštieľ
Pozdně renesanční zámek na horním konci obce, vystavěný s využitím starší gotické kurie. Poprvé zmíněn až v r. 1695 za rodu Justhů. Od nich zámek přešel do rukou rodu Franklinů, kteří jej upravili a modernizovali. Obydlen do 70. let 20. století. Od té doby opuštěn a chátrá.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Tak zvaný Franklinovský kaštieľ je jeden ze čtyř známých šlechtických sídel v turčianské obci Necpaly na západním úpatí Velké Fatry, jižně od okresního města Martin. Zámek se rozkládá na horním konci obce, na okraji lesa. Jeho bezprostřední okolí je volně přístupné. Vlastní chátrající zámek je proti vstupu řádně zabezpečen.

historie

Historie obce je popsána podrobně u necpalského Justovského zámku. Rod Franklinů, jejichž působení je spojeno právě s tímto objektem, získal panství Necpaly na konci 19. století. Prvním příslušníkem tohoto rodu v Necpalech byl Benjamín Franklin. Netypické rodové jméno pochází od slavného amerického politika Benjamina Franklina, jehož byl necpalský Benjamín pravnukem. Zároveň byl i nemanželským synem Dionýsa Justha, předešlého držitele Necpal.

popis

Zámek č.p. 94 je tvořen v jádře původní středověkou gotickou kurií na půdoryse písmene L. Původně zde byl byt správce, později skladiště. Součástí interiérů jsou síň, černá kuchyně, obytné místnosti a komory. V 18. století byl Justhy zámek rozšířen a modernizován. Tehdy byly novým účelům přizpůsobeny i starší interiéry budovy. Posledních úprav se zámek dočkal na přelomu 19. a 20. století za Franklinů. Ve finále dostala stavba nepravidelnou