Hrady.cz
Kostnice u kostela sv. Mikuláše byla postavena v l. 1708–09 na popud děkana Pavla A. Haberlandta. V l. 1740–42 byl u obce zřízen za válek o habsburské dědictví největší císařský polní lazaret, po vypuknutí cholery a tyfu většina zraněných zemřela. V kostnici jsou pozůstatky zrhuba 8 tisíc osob.
Kostnice v Nížkově
Graficke pismenko Kostnice je veřejnosti přístupná příležitostně, vždy v neděli o nížkovské pouti (14 dnů po Velikonocích) a ve svátky. Prohlídka v jiný termín je možná po domluvě s panem farářem, nebo pracovníky obecního úřadu. Do kostnice je možné i jen tak nahlédnout skrz mříž ve vstupních dveřích.
30.10. 2012

historie

Kostnice stojí u kostela sv. Mikuláše, postaveného r. 1245. Kostnice byla postavena v l. 1708–1709. Obsahuje mimořádně velkou sbírku kostí, jednu z největších v Evropě. Kostnice byla vybudována na popud tehdejšího polenského děkana Pavla Antonína Haberlandta, který byl správcem nížkovské farnosti, postavena stavitelem Václavem Klusáčkem. V letech 1740–1742 byl u obce zřízen za válek o habsburské dědictví největší císařský polní lazaret, kam se

E. Horáková podle http://cs.wikipedia.org; ROUČKOVÁ, Barbora. Veřejně přístupné kostnice a karnery v České republice. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta 2006, 30.10. 2012

Podle pověsti poskládal kosti mrtvých v kostnici do 4 ozdobných hranic slepý mládenec.
    30.10. 2012

popis

Kostnice z roku 1709 stojí před západním průčelím kostela sv. Mikuláše. Jedná se o jednoduchou čtvercovou stavbu s jehlancovou střechou, s dvojitou zdí (mezi stěnami se udržuje stálá vlhkost vzduchu). V kostnici jsou 4 pylony z lidských kostí, postavené do výšky 2,5 m, o základně 2x2 m, dále krucifix z 18. století. Kostnice je plochostropá, vyzdobena nápisy připomínající smrtelnost a pomíjivost života. V budově kostnice je přibližně 8 tisíc

Pavel Valenta, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; ROUČKOVÁ, Barbora. Veřejně přístupné kostnice a karnery v České republice. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta 2006, 16.10. 2012