Zanikající tvrziště při řece Opavici na okraji vsi Krásné Loučky. Poprvé připomínána v r. 1495, ačkoliv lze předpokládat její vznik již v polovině 14. století. Po r. 1682 ztratila rezidenční funkci a zpustla. Později upravena na vodní mlýn, který byl r. 1960 odstraněn.
celkový pohled na místo bývalé tvrze a mlýna od jihu
© Jan P. Štěpánek 10/2012
Graficke pismenko Takřka zaniklé tvrziště v bývalé vsi Kobylí na okraji obce Krásné Loučky na Krnovsku. Původní středověká tvrz, přestavěná po ztrátě rezidenční funkce na vodní mlýn, stávala na pravém břehu říčky Opavice, nedaleko mostku pro pěší mezi českou stranou řeky a polskou vsí Krasne Pole. Bývalý vodní mlýn byl v roce 1960 zbořen a srovnán se zemí.
Z vlastní tvrze se nezachovalo takřka nic. Lze rozeznat zarostlé koryto bývalého vodního náhonu a pouze odtušit vlastní místo bývalého sídla.

historie

Tvrz vznikla jako součást středověké vsi Kobylí někdy ve 14. století. První zmínka o vsi je z roku 1377, o vlastní tvrzi až z roku 1495. Lenním vlastníkem tvrze a vsi se stal po rozdělení opavského vévodství Drslav z Kobylí, později bratři Smil a Albrecht z Kobylí. Potomci rodu Kobylků z Kobylí doposud žijí. V roce 1495 byla Burianovi Kobylkovi a jeho synovi Mikulášovi změněna krnovským vévodou Janem držba z lenní na dědičnou. Kobylkové

Jan P. Štěpánek dle F. Musil a kol.: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Libri 2005, 12.10. 2012