Moje místa 0
Tvrz uprostřed vsi, která nahradila starší odlehlejší hrádek, začali stavět snad vladykové z Jemničky, kteří drželi Přímělkov od r. 1437. Dokončena byla určitě po r. 1464, kdy Přímělkov vlastnili Valdštejnové. Přímo tvrz se zmiňuje až r. 1547. Od 2. pol. 16. stol. sloužila hospodářským účelům.
štít východního průčelí přes zeď kolem pozemku
tvrz je poměrně nenápadná budova přímo nad autobusovou zastávkou uprostřed obce v místech, kde k jihu odbočuje cesta k hradu Rokštejn

historie

Ve 13. a 14. století stál v Přímělkově nad soutokem Brtnice a Jihlavy nevelký hrádek vladyckého rodu Střížovců, kteří založili i nedaleký Rokštejn. Když v polovině 14. století získal Rokštejn markrabě Jan Jindřich, prodal Ješek Střížovec hrádek bratřím z Holoubka. Roku 1390 je hrádek zmiňován již jen jako tvrziště. Snad vladykové z Jemničky, kteří drželi Přímělkov od roku 1437, začali stavět uprostřed vsi novou tvrz. Ta byla s určitostí

popis

Protáhlá obdélná patrová budova tvrze se zdobenými štíty stojí na hraně svahu nad silnicí na západním okraji vsi. O stavebním vývoji tvrze toho bez archeologického průzkumu nelze říci příliš mnoho. Stopy po opevnění se nedochovaly, jeho existence však není vyloučena. Západní část budovy o rozměrech 8x6 metrů je od zbytku oddělena spárou, hypoteticky by mohlo jít o pozůstatek věže. I zbytek budovy patří zřejmě podle okoseného ostění okna ve