Letní rezidence, kterou si nechali na místě tří starších dvorců roku 1662 vystavět jezuité. Výstavné barokní čtyřkřídlé sídlo, v jádru severního křídla se dochovalo zdivo jednoho z původních dvorců. Objekt byl po zrušení jezuitského řadu klasicistně přestavěn a upraven na byty. Dnes hotel.
pohled od řeky
© Milan Caha 06/2012
Graficke pismenko V roce 1590 zakoupili krumlovští jezuité tři staré dvorce s pozemky na levém vltavském břehu. Nově vzniklý areál byl obehnán zdí a v roce 1591 zpřístupněn z jezuitské koleje dřevěným mostem přes Vltavu. Roku 1662 si zde jezuité nechali vystavět letní rezidenci. Výstavné barokní čtyřkřídlé sídlo (dnes č.p. 55) bylo od počátku obklopeno okrasnou zahradou. Od roku 1663 byla residence chráněna před povodněmi nově vybudovanými hrázemi. Budova má čtyři uzavřená křídla, ohraničující obdélníkové nádvoří. V jádru severního křídla se dochovalo zdivo jednoho z původních dvorců. Objekt byl po zrušení jezuitského řadu v roce 1773 klasicistně přestavěn a upraven na byty. Při úpravě byly zjednodušeny vnější fasády, zazděno bylo i loubí zahradní fasády. Dnes je v objektu hotel.