Výklenkovou kapli Nejsvětější Trojice nechal postavit r. 1694 českokamenický měšťan Christian Luna. Kaple stojí poblíž místa, kde stávala kaple sv. Barbory a sloup se sochou sv. Barbory. Ve výklenku kaple reliéf Korunování Panny Marie, ve věžičce je socha sv. Barbory. Kaple byla nedávno opravena.
kaple od severu
Graficke pismenko Výklenková kaple Nejsvětější Trojice stojí nedaleko místa, kde byl v průběhu středověku postaven kostelík (kaple) sv. Barbory, zmíněný pouze roku 1478. Zaniklá stavba kostelíka stávala při cestě z Huníkova v místě, zvaném ještě dlouhá staletí "Barbarahöhe" – Barbořino návrší. Na jeho místě byl roku 1676 vztyčen 4 metry vysoký kamenný sloup se sochou sv. Barbory.
V blízkosti místa bývalého kostelíka a sloupu nechal roku 1694 vystavět českokamenický měšťan Christian Luna současnou kapli, zasvěcenou Nejsvětější Trojici, Panně Marii a sv. Barboře. Stavba časem značně zchátrala, v poslední době byla opravena.

popis

Výklenková kaple obdélného půdorysu. Ve výklenku v její severní straně je umístěn v pískovci tesaný, polychromovaný reliéf Korunování Panny Marie Nejsvětější Trojicí. Pod reliéfem je umístěn německý nápis s datem stavby kaple – 1694. Nad výklenkem je na konzole, přetnuté obloukovitým festonem (girlandou), umístěna kartuš se jménem stavebníka Christiana Luny. Kapli kryje sedlová stříška, ozdobená na okrajích pískovcovými šiškami. Na střechu je

Jaroslav Valečka, 2.10. 2012