Kaple byla postavena r. 1723. Později u ní byl založen hřbitov a v l. 1883–84 postaven kostel Nejsv. Trojice. Na kapli s lodí čtvercového půdorysu se dvěma apsidami, tvořícími presbytář a vchod s hudební kruchtou, je pamětní deska s letopočty 1723–1931. R. 1994 byla prohlášena kulturní památkou ČR.
Kaple sv. Františka Xaverského
© Ivo Rozehnal, 05/2011
Graficke pismenko Kaple sv. Františka Xaverského byla postavena roku 1723 (dle B. Samka – Umělecké památky Moravy a Slezska již roku 1721). U kaple byl později založen hřbitov. Kaple stojí těsně za kostelem Nejsvětější Trojice, postaveném v letech 1883–1884. Na kapli je pamětní deska s letopočty 1723–1931 (patrně rok založení a rok rekonstrukce kaple) Kaple byla roku 1994 zařazena mezi nemovité kulturní památky ČR.
Ivo Rozehnal, E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, nakl. Academia, 24.8. 2012

popis

Jedná se o orientovanou jednolodní stavbu čtvercového půdorysu s uťatými rohy, s dvojicí protilehlých apsid s presbytářem na jedné straně a vstupem a hudební kruchtou na straně druhé. Vstup podkruchtím je zaklenut valeně s výsečemi, apsidy jsou klenuty konchami. Okna jsou s půlkruhovými záklenky, fasáda stavby je členěna rámujícími lizénami. Na střeše střední částí je dřevěná polygonální lucerna. Na kapli je pamětní deska s letopočty 1723–1931.
    Ivo Rozehnal, E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, nakl. Academia, 26.9. 2012

Prostějov  (PT)
    Lešany