Zámek byl přestavěn ze starší tvrze v letech 1651–1681. Po požáru r. 1873 byl zcela opraven až po r. 1892. Od roku 1952 byl zámek využíván pro domov důchodců a po roce 1989 byl navrácen potomkům původních majitelů.
pohled od severu
Graficke pismenko Až do roku 1572 byla ves Rozsochatec součástí panství hradu Ronovec. Zmíněného roku připadla při dělení rodového majetku Jindřichu Haugvicovi z Biskupic. Jindřich ves roku 1584 prodal svému bratru Zikmundovi, který si zde postavil tvrz připomínanou roku 1600 jako majetek jeho manželky. Roku 1615 koupil Rozsochatec Abrahám Bechyně z Lažan. Ten se sice zúčastnil stavovského povstání, odsouzen však byl pouze k manství, které trvalo do roku 1651. Tvrz byla tehdy již ve špatném stavu a někdy během následujících třiceti let ji Bechyňové přestavěli na barokní zámek v první polovině 18. století rozšířený. Po požáru roku 1873 byl zámek opraven jen zčásti, původní lesk mu ...

historie

Po roce 1989 se zámek spolu s velkostatkem vrátil ve zchátralém stavu synu Marie Greifové Janovi a je nadále v držení této rodiny. Rozsáhlé rekonstrukce upravily postupně sídlo v dnešní zámecký penzion. Nádherným pozůstatkem původní renesanční tvrze jsou dnešní reprezentativní prostory penzionu. V místech dnešního barového zázemí se snad nacházela kaple se čtyřmi poli křížové klenby sklenutými na jednoduchý sloupek. Po požáru zámku o vánocích

Petra Greifová, Jaroslav Špiroch, 13.5. 2017

popis

Jak vypadala původní tvrz, literatura neuvádí. Raně barokní zámek byla jednopatrová čtvercová budova. Při přestavbě z 1. pol. 18. století byla rozšířena do dnešního rozsahu jednopatrového obdélného zámku se středním rizalitem o patro zvýšeným a zakončeným hodinovou vížkou. Hlavní vstup ve východním průčelí byl obohacen čtvercovým sloupovým portikem s balkonem. Dnes, po navrácení původním majitelům, fasády čerstvě zrekonstruovaného zámku opět

Havlíčkův Brod  (HB)
    Rozsochatec