Hrady.cz
Novorománský kostel byl postaven v l. 1883–1884. Se sousední kaplí sv. Františka Xaverského (1723) a hřbitovem utváří jednotný soubor. Za I. sv. války zrekvírovány kostelní zvony, vráceny r. 1997. Od r. 1994 patří kostel s kaplí mezi národní kulturní památky ČR. Před kostelem stojí kříž z r. 1884.
Kostel Nejsvětější Trojice
© Ivo Rozehnal, 05/2011
Graficke pismenko Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v novorománském slohu, za ním stojí starší kaple sv. Františka Xaverského a v těsném sousedství staveb leží hřbitov. Kostel a kaple stojí ve východní části obce, při silnici na Kostelec na Hané. Patří pod farnost v sousední Ohrozimi.
Ivo Rozehnal, 24.8. 2012

historie

Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 1883–1884 v novorománském slohu. Kostel byl postaven vedle starší kaple sv. Františka Xaverského, pocházející z roku 1723. Za I. světové války r. 1917 byly zrekvírovány kostelní zvony, do kostela se zvony vrátily až r. 1997. Roku 1994 byl kostel společně s kaplí zařazen mezi chráněné kulturní památky ČR. Před vstupem do kostela stojí kříž z roku 1884.
    27.9. 2012

popis

Jednolodní kostel, s věží nad vstupním průčelím, na bocích po čtyřech oknech, prostřední dvě okna jsou v novorománském stylu, dvojitá, rozdělená svislým prutem. Vstup do kostela je zaklenutý, nad vstupním portálem je půlkruhová rozeta. Zvonicové patro věže má také dvojokna. Zajímavostí jsou falešné hodinové ciferníky. Věž má jehlanovou zalomenou střechu, ukončenou makovicí a křížem. Před vstupem stojí kříž z roku 1884 a menší lipová alej, která