Barokní polychrom. pískovcová socha Jana Nepomuckého pochází z r. 1733. Skládá se ze dvou částí; starší je samotná socha světce, který přikleká na oblaka s hlavičkami andílků, novější částí je podstavec. Dílo vzniklo v obd. rozkvětu obce za Lichtenštejnů. Od r. 1958 patří mezi kulturní památky ČR.
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko V malém městě Kostelec na Hané, při silnici na Konici v části Rynek, stojí velmi pěkná barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého. Kamenické dílo pochází z roku 1733 a skládá se ze dvou částí. Starší je socha světce, který přikleká na oblaka se dvěma hlavičkami andílků. Samotný Johánek drží na prsou kříž s Kristem. Nechybí atribut svatozáře s pěti hvězdami. Novodobější částí sochy je hranolový podstavec s volutovými křídly. Pravděpodobně je kopií původní části. Celý monument je oplocen kovovou mříží. Dílo vzniklo v době největšího rozkvětu tehdejšího městyse, za doby Lichtenštejnů. Od r. 1958 patří mezi nemovité kulturní památky ČR.
Ivo Rozehnal - datace podle Soupisu nemov.kult.památek okr. PV /2012, 19.8. 2012

Sv. Jan Nepomucký – historie, legenda
    Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly.

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s