Kaple sv. Floriána byla postavena r. 1829. Obec byla v letech 1768–1945 v majetku rodu hrabat Silva-Tarouců. Kapli, jednoduchou stavbu s vížkou a se zvonicí, nechal pravděpodobně postavit některý z členů rodu. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Turisticky vyhledávaná lokalita Čech pod Kosířem láká především zdejším zámkem s parkem (na kterém byl častým hostem malíř Josef Mánes), muzeem kočárů, muzeem hasičské techniky, ale též samotnou horou Velký Kosíř, na kterém je rozhledna a rozkládá se zde přírodní park. Pokud se návštěvníci rozhodnou pro restaurační služby, zcela nepochybně budou míjet kapličku na návsi. Ta v minulosti hrála důležitou roli, neboť v obci měl patron hasičů sv. Florián nezastupitelné místo. V roce 1875 zde byl založen hasičský sbor a v roce 1857 zdejší továrna Smekal vyrobila první hasicí dvoupístovou ruční čtyřkolovou stříkačku.
Ivo Rozehnal, 19.8. 2012

Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Svatý Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. polovině 3. století v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře

Kaple sv. Floriána je datována do r. 1829. Obec byla v té době v majetku rodu hrabat Silva-Tarouců (v l. 1768–1945) R. 1768 koupil panství císařský tajný rada hrabě Emanuel Sylva-Tarouca, jehož druhorozený syn Ervín Vilém Sylva-Tarouca (1815–1846) nechal v l. 1839–1843 výrazně přestavět zámek v obci v klasicistním stylu, kapli nechal pravděpodobně postavit některý z členů rodu. Od r. 1958 patří kaplička mezi chráněné kulturní památky ČR.
    24.8. 2012

popis

Kaple sv. Floriána zaujímá polohu na návsi v místě křižovatky na Pěnčín a Hluchov. Kaplička je datovaná do r. 1829, obdélného půdorysu s kruhovým závěrem. Střecha je plechová, sedlového typu, v zadní části se vypíná malá zvonice s vížkou. Nad vstupním prostorem je trojúhelníkový štít s výklenkem. Dveře jsou dvojkřídlé, po stranách kaple jsou půlkruhová okna.
    Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr. PV/ 2012, 19.8. 2012

Prostějov  (PT)