Kaple (poklona) sv. Josefa byla postavena r. 1889. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR. Netradiční trojboká kaple, otevřená arkádami, zdobená pilastry s římsovými hlavicemi. Uprostřed kaple stojí novodobá socha Ježíše Krista (pův. dřevěná socha sv. Josefa byla deponována).
Čechy pod Kosířem - kaple sv. Josefa
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko V turisticky hojně navštěvované obci nalezneme zámek s unikátním parkem, muzeum kočárů, muzeum hasičské techniky, pěkný kostel a samozřejmě zajímavou kapličku sv. Josefa. Nad obcí se vypíná hora Velký Kosíř, která je přírodní rezervací.
Ivo Rozehnal, 18.8. 2012

historie

Kaple sv. Josefa stojí naproti zámeckému parku při silnici ke Kostelci na Hané. Stáří stavby je datováno do roku 1889 (Farní úřad Čechy pod Kosířem; B. Outrata - Drobné sakrální stavby na Moravě, Kaple a kapličky na Prostějovsku. Odlišný letopočet vzniku stavby zmiňuje Bohumil Samek v Uměleckých památkách Moravy, který jako dobu jejího vzniku uvádí již 1. čtvrtinu 18. stol). Kaplička je zajímavá svým neobvyklým architektonickým řešením. Od roku

Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr. PV/ 2012, E. Horáková - zdroj Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, Academia 1994, 6.11. 2012

popis

Jedná se o stavbu neobvyklého trojúhelníkového tvaru, kdy jsou boční strany otevřené zaklenutými arkádami. Nároží jsou zkosená, ukončena pilastry s římsovými hlavicemi, nesoucími podstřešní římsové kladí. Střecha je trojboká, pokrytá pálenou taškou. Ukončena je makovicí s tepaným křížem. Vnitřek kapličky je zaklenut valenou klenbou. Uprostřed kaple stávala dřevěná socha sv. Josefa na hranolovém podstavci. Dnes je nahrazena novější soškou

Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr. PV/ 2012, 18.8. 2012

Prostějov  (PT)