Centrum ekologických aktivit Sluňákov bylo zal. městem Olomouc r. 2006, navazuje na činnost nadace a občanského sdružení Sluňákov (od r. 1989). Nízkoenergetický dům centra byl postaven v l. 2006-07 (hlavní cena Grand Prix architektů r. 2007- architekti O. Hofmeister, P. Lešek, R. Brychta, A. Halíř).
Centrum Sluňákov (nízkoenergetický dům) Horka nad Moravou
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Sluňákov se nachází v obci Horka nad Moravou, asi 5 km severozápadně od Olomouce. K místu jede bus MHD (18 a 20). Nízkoenergetický dům - olomoucké centrum ekologických aktivit Sluňákov - je na červené turistické značce ze zastávky v Horce do Litovle a na NS Luhy Litovelského Pomoraví. Obec má i spojení železnicí. V obci zaujme i kostel, který stojí na místě bývalého hradu.
V centru Sluňákov funguje půjčovna jízdních kol, raftů a dalšího vybavení.
Ivo Rozehnal, 16.8. 2012

historie

Centrum ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov, obecně prospěšná společnost, sídlí v Horce nad Moravou. Společnost byla založena statutárním městem Olomouc v listopadu r. 2006. Obecně prospěšná společnost navazuje na činnost nadace a občanského sdružení Sluňákov (zal. r. 1989) a ještě dřívější Český svaz ochránců přirody Olomouc. Společnost sídlí v nízkoenergetickém domě, který je obklopen 15 hektary přírody, kterou se snaží pracovníci

Ivo Rozehnal - zdroj infobrožurka z místa 2012 a web slunakov.cz, E. Horáková, 16.8. 2012

popis

Budova má podobu půlměsíce, její zadní část je zahrnuta zeminou. Samotný dům je ze dřeva, betonu, skla, kamene a nepálených cihel. Hlavním prvkem funkce domu je solární energie. Čelní skleněnou stěnou v jižní straně vstupují sluneční paprsky, které vytápí místnosti. V letním období budovu ochlazují rolety a vzduch z podzemních výměníků. Největší energetické úspory jsou dosaženy řešením izolací stěn, podlah a střechy. Bylo použito různých pěn,

Ivo Rozehnal - zdroj infobrožurka místa 2012 a web slunakov.cz, 16.8. 2012

Olomouc  (OL)