Gotický kostel byl postaven v obd. 1400–1410 na místě staršího kostela (zmiň. r. 1322), nový kostel se zmiňuje až r. 1424. Kolem r. 1654 byl kostel renesančně opraven. R. 1770 byla přistavěna věž. Vnitřní zařízení kostela je převážně barokní. Stavba patří mezi národní kulturní památky Slovenska.
© Luděk Vláčil 07/2019
Ŕímskokatolický kostel sv. Štefana Kráľa, který byl postaven okolo roku 1400, patří mezi národní kulturní památky Slovenska. Je přístupný v době konání bohoslužeb a také při příležitosti každoroční akce Noc kostelů.

historie

Středověký farní kostel sv. Štefana Kráľa byl postaven v období 1400–1410 na místě staršího kostela (zmiňovaného r. 1322). Kostel sv. Štefana Kráľa se prvně zmiňuje až roku 1424. Okolo roku 1654 byl kostel opraven – z této doby pochází renesanční valená klenba kostela, spočívající na mohutných pilířích. Věž byla přistavěna roku 1770 (středověké základy věže). Štíhlá jehlancovitá střecha (zakončená makovicí s křížem) je z období přelomu 19. a

E. Horáková podle Súpis pamiatok na Slovensku 1., kolektiv autorů; www.nockostolov.sk, 14.10. 2012

popis

Jednolodní gotický kostel s představěnou čtverhrannou věží ve vstupním průčelí, s přístavky po stranách lodi. Fasádu kostela člení lizénové rámy, stavbu podepírají gotické opěráky. Po polovině 17. stol. byl při opravě renesančně upraven – zaklenut renesanční klenbou se štukovými ornamenty a do lodě byla vestavěna okružní protestantská empora na pilířových arkádách, obíhající loď ze tří stran. Věž byla přistavěna r. 1770, její štíhlá střecha je

E. Horáková podle zdroje Súpis pamiatok na Slovensku 1., kolektiv autorů; http://www.nockostolov.sk, 24.10. 2012

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec